Stilul Baroc

Artele frumoase și decorative ale secolelor XVII și XVIII au fost dominate, mai întâi, de mișcarea barocă și apoi de rococo. Aceste curente culturale de amploare au exercitat o influență stilistică importantă în arhitectură, pictură, sculptură, muzică, design interior, materiale textile și îmbrăcăminte, în fiecare perioadă.

Domnia lui Ludovic XIV (1665-1715) în Franța a dominat epoca, iar alegerile sale în materie de îmbrăcăminte au stabilit moda, scrie Mairi Mackenzie, autorul cărții „…isme, să înțelegem moda”.

Barocul e caracterizat prin rigiditate, linii curbe și splendoare și a fost strâns legat de domnia lui Ludovic XIV al Franței. Acesta avea o pasiune pentru hainele extravagante și îi impunea şi pe ceilalalţi  să  le poarte, câștigându-și astfel titlul de „regele consumator”.

Piesele vestimentare purtate de femei în perioada dată erau alcătuite dintr-un corsaj strâmt și o fustă lungă. În timpul Restaurației, aceste corsaje au devenit mai înguste și mai lungi în față, iar linia decolteului era ornamentată cu dantelă.

Una dintre cele mai populare rochii a fost cu numele de Watteu,  fiind create dintr- un material care cădea de la umeri la poale. Ea era purtată  ziua, fiind o rochie celebră în anii 1705 – 1715.

Accesoriile şi coafurile din acea perioadă la fel erau încărcate şi îmbodobite. Coafura din imaginea de mai jos se numeşte Fontage , fiind alcătuită din mai multe etaje din dantelă rigidă. Această denumire a fost dată de către Marie Angelique de Scorailles de Roussile, deoarece într-o zi şi-a pierdut pălăria şi imediat şi-a  prins părul în acest mod. Astfel ea a dat viaţă  unui nou stil în materie de coafuri,  care a influenţat  femeile în acea perioadă.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.